pondělí 16. července 2012

Deky z lásky - seznamte se, prosím



Kdyby měl člověk svět soudit podle zpráv v novinách nebo na internetu, musel by nutně dojít k závěru, že jsou kolem nás samí lumpové a podvodníci a že se neděje vůbec nic dobrého. Ale to zdaleka není pravda. Stále jsou kolem nás lidé, kteří nemyslí jen na sebe, ale organizují pomoc starším, nemocným nebo hendikepovaným lidem a dětem.




S jednou takovou aktivitou bych vás ráda seznámila a současně vás poprosila, abyste se k ní, podle svých možností, také zapojili.


DEKY Z LÁSKY

Poprvé jsem o tomto projektu slyšela loni, kdy jsem byla s kamarádkou Markétkou (Dalmi) na „šicím táboře“ ve Vlašimi. Účastnilo se ho i několik patchworkářek z Polska, které vyprávěly o tom, že šijí deky pro nemocné děti, základem jsou bloky vyšívané křížkovým stehem. My jsme s Markétkou zase vyprávěly o šití přehozů na inkubátory pro nedonošené děti nebo šití polštářků pro hospic a pak jsme to pustily z hlavy

Ne tak paní Dagmar Hulmáková, která je duší vlašimského patchworkového klubu. Spojila se s děvčaty z Polska i z Čech a po velkém úsilí se jí podařilo založit občanské sdružení Deky z lásky – podrobnosti najdete na jeho zbrusu nových webových stránkách na této adrese.

Protože se celý projekt začíná teprve rozjíždět, neuvidíte ve fotogalerii žádnou připravenou deku, a protože se mi fotky bohužel nepovedly, nemohu nabídnout ani amatérský obrázek. Ale viděly jsme s Markétkou již hotový top na první deku a také bloky připravené k sešití na deku další. Jsou moc krásné a je v nich vyšito a zašito poselství lásky, účasti a sounáležitosti.

Pokud máte zájem, můžete se na hotové deky podívat k našim severním sousedům. Odkaz je na rok 2011, protože spousta objednaných dek z roku 2012 se teprve šije, ale prohlédněte si celý web, je to velice zajímavé. Nebo se podívejte na weby podobných projektů z Velké Británie, USA, Brazílie či Austrálie, deky pro nemocné či postižené děti do 19 let se totiž šijí po celém světě. Odkazy naleznete zde.

A teď ta avizovaná prosba:

V Polsku, kde projekt běží již několik let, mají organizátorky k dispozici zásoby nejrůznějších bloků, takže když napíše zástupce nemocného dítěte nebo dítě samo, že by si přálo mít deku s dinosaury nebo panenkami, děvčata sáhnou do šuplíku a vyberou předem připravené bloky a zašlou je k nějaké šičce, kterou mají v databázi, aby z nich ušila deku. A pokud nějaký vhodný blok chybí, osloví vyšívačky, které mají zase v jiné databázi. Dítě tak dostane svou vytouženou deku velice rychle.

U nás se teprve začíná a tak až na ty první vlaštovky, které jsme viděli ve Vlašimi, není vůbec nic. Ani bloky, ani databáze – to vše je potřeba shromáždit a vybudovat. Co je tedy potřeba?


BLOKY

Jak se dočtete na webu Deky z lásky, shromažďují se bloky s dětskými motivy o velikosti 28 x 28 cm (po vysrážení), v jejichž středu je obrázek o velikosti 10 x 10 cm, maximálně 20 x 20 cm.  V Polsku jsou tyto bloky zásadně vyšívané křížkovým stehem, u nás může být i jiná výšivka, klidně i strojová. Dále jsou přípustné aplikace nebo to mohou být bloky i patchworkové – ovšem všechny bloky musí mít obrázky vhodné pro děti. Jak jsme s Markétkou měly možnost vidět, i s tímto limitem je možností nepřeberné množství. Na bloku je pak vždy podpis jeho tvůrce. A protože se jedná o deky skutečně adresné, jeden z bloků deky vždy obsahuje jméno příjemce.

Zvláštní kapitolu pak tvoří 3D bloky určené pro nevidomé děti, podrobnosti najdete na uvedeném webu a další dotazy Vám ráda zodpoví paní Daša; kontakt najdete tamtéž.

Prosím tedy všechny šikovné švadlenky, zda by nějaký ten blok nevyšily či neušily, případně se nabídly k zařazení do databáze. 


DEKY a POLŠTÁŘKY  

Bloky je potřeba sešít a vytvořit z nich deku. Paní Dáša bude samozřejmě oslovovat různé patchworkové kluby, ale čím víc lidí bude v databázi, tím kratší čas bude nemocné dítě na svou deku čekat.  A nešijí se pouze deky – pokud má nemocné dítě sourozence, dostává/dostávají polštářek. Pokud pak má nemocné dítě rovněž nemocného sourozence, automaticky také dostává deku, i když si o ni nepožádalo.

Takže kdo umí a má chuť šít deky a/nebo, nahlaste kontakt na sebe paní Dáše.


SUROVINY

Ne vždy má ten, kdo může nabídnout šikovné a ochotné ruce, zásoby zbytků látek, vyšívacích bavlnek, vatelínu apod. A někdo zase ty šikovné ruce nemá, ale může pomoci se zabezpečením materiálu.

Jen upozorňuji všechny, kdo chtějí poskytnout látky na šití, že se musí jednat o látky bavlněné, vysrážené a vyžehlené. Nesmí to být látky vetché a nesmí pouštět. Pokud si nejste jistí, kontaktujte paní Dagmar. Určitě by neprospělo věci, kdyby například byla zavalena nevypáranými starými šatovými zástěrami, ale když dostane nějaké pěkné zbytky nebo i větší kusy látek, určitě bude ráda.


OSVĚTA

Pokud pracujete s nemocnými děti nebo jejich rodiči, nebo znáte někoho, kdo má doma nemocné dítě, dejte jim vědět o tomto projektu. V jiných zemích existují podobné aktivity již řadu let a tak v nemocnicích či různých ústavech vědí příslušní pracovníci o možnosti, napsat si o deku pro nemocné dítě, u nás celý projekt začal vlastně teprve včera, takže o něm skoro nikdo neví.



Děkuji vám za trpělivost, se kterou jste dočetli můj dlouhý článek. Doufám, že se najde alespoň pár šikulek, které se paní Dáše ohlásí a přislíbí ušití bloků, které potěší nemocné dítě i jeho rodinu. Spoléhám na vaše šikovné ruce a dobré srdce, spoléhám, že nějaký ten blok vyhotovíte nebo že pomůžete jinak - třeba tím, že řeknete o Dekách z lásky šikovné sousedce nebo pošlete kousek látky.

Děkuji vám.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaši návštěvu na mém blogu i za vaše komentáře, jsou pro mě důležité. Vave